facebook pixel
mojikvadrati.com logo

Moji kvadrati

Brezplačna mobilna aplikacija

Prenesi zdaj!

Nakup novogradnje ali stare nepremičnine z obnovo

Odločitev med nakupom novogradnje in starega stanovanja, potrebnega obnove, ni enostavna.
#1 - Nakup novogradnje ali stare nepremičnine z obnovo

 

Nove stvari so vedno nekaj posebnega. Dajejo nam občutek ponosa, edinstvenosti, varnosti in zanesljivosti - velja za skoraj vse reči, od avtomobila ali športne opreme do novega stanovanja. A svoj prav poseben čar imajo tudi stare reči. Če so redke, je lahko njihova vrednost veliko večja od vrednosti novih reči, v primeru nepremičnin pa igra pomembno vlogo tudi lokacija. Zato je pri nakupu nepremičnine izbira med novogradnjo in starejšo nepremičnino pogosto zelo težka, saj je potrebno poleg cene kvadratnega metra pretehtati še veliko drugih dejavnikov. 

 

Stroški nepremičnine

Stroške  povezane z nepremičnino predstavljajo predvsem stroški nakupa, stroški vzdrževanja in tekoči stroški. Pri novogradnji predstavlja največji strošek cena nepremičnine, temu pa je potrebno dodati tudi stroške notranje opreme, včasih pa tudi ureditve okolice. Stroški vzdrževanja novogradnje so praviloma prvih nekaj let majhni, tekoči pa so lahko, po zaslugi energetske učinkovitosti novogradenj ter s tem nizke porabe energije, prav tako ugodni.

Pri nakupu starejše nepremičnine je treba stroškom nakupa prišteti stroške obnove. Ta je lahko temeljita, recimo ji »od temeljev do strehe«, ali pa se obnove lotevate po korakih glede na stanje nepremičnine, vaše potrebe in želje. Takšni koraki so zamenjava napeljav, toplotni ovoj (fasada, izolacija, okna in vrata), streha, hidroizolacija kleti, pohištvo in druga notranja oprema, okolica in podobno. Ne pozabite se pozanimati tudi o tekočih stroških. Nekatere od teh lahko močno znižate z obnovo, na druge pa je predvsem pri večstanovanjskih zgradbah težje vplivati.

 

Kakovost materialov in gradnje

Prepričanje, da je novo boljše, žal ne velja vedno in povsod. Načeloma se kakovosti materialov, vgrajenih dvajset, trideset ali štirideset let nazaj, ne da primerjati s kakovostjo današnjih, a pomembno vlogo pri nepremičninah igrata tudi kakovost in natančnost gradnje. Starejše nepremičnine običajno nimajo več skritih napak, obstaja pa možnost, da so vgrajeni zdravju škodljivi materiali (svinčene vodovodne cevi, slabo izolirana električna napeljava, azbestna kritina in podobno), zato je temeljit pregled pred nakupom zelo pomemben. Novogradnje so praviloma veliko boljše na področju energetske učinkovitosti, medtem ko pri starejših zgradbah vzpostavitev energetske učinkovitosti lahko zahteva razmeroma velik finančni vložek.  

 

Lokacija in arhitektura

Lokacija je tesno povezana s ceno, saj so novogradnje v središčih običajno zelo drage, medtem ko je ponudba novogradenj na obrobju oziroma nekoliko izven naselij praviloma ugodnejša.

Pri novogradnjah boste najpogosteje naleteli na sodoben dizajn in arhitekturo, medtem ko lahko pri starejših stavbah ohranite originalni izgled ali pa notranjost stare hiše s prenovo spremenite v sodobno bivalno okolje.

 

Staro ali novo?

Preden se odločite za novo ali staro, temeljito preverite vse različne možnosti, primerjajte prednosti in slabosti ter naredite dobro finančno konstrukcijo nakupa oziroma nakupa in prenove. Poleg nepremičninskega posrednika, arhitekta ter izvajalcev prenove boste nedvomno potrebovali tudi izkušenega bančnega svetovalca. Pomagal vam bo pri iskanju najugodnejšega načina financiranja in pri pregledu kupoprodajne pogodbe, zemljiškoknjižnega stanja nepremičnine, cenilnega poročila o vrednosti zastavljene nepremičnine in drugih pomembnih pri nakupu stanovanja.

 

Oglasno sporočilo