facebook pixel

Moji kvadrati

Brezplačna mobilna aplikacija

Prenesi zdaj!

7 načinov, kako ustvariti dom za optimalen razvoj otroka

Veste, da velikost in zasnova doma lahko vplivata na otrokov razvoj? Zdravo, varno, svetlo in dovolj veliko domače okolje je bistvenega pomena za spodbujanje zdravja in razvoja v otroštvu in mladostništvu.

Kako torej otroku zagotovite zatočišče, ki bo podpora njegovemu kognitivnemu, čustvenemu in fizičnemu razvoju? Preberite nasvete, ki smo jih pripravili skupaj s strokovnjakom.

Oglasno sporočilo.

#1 - 7 načinov, kako ustvariti dom za optimalen razvoj otroka

1. Poskusite poskrbeti za zadostno kvadraturo.

Optimalna velikost za štiričlansko družino je 90m2. Če le imate možnost, naj bo na otroka vsaj 4m2 igralne površine. Take standarde imajo ustanove za predšolsko vzgojo. S tem boste otroku omogočili dovolj prostora za brezskrbno gibanje, igro in raziskovanje.

Konstanten občutek gneče lahko negativno vpliva na psihološko zdravje in fiziološki stres. Tako otrok kot staršev. Glede na trenutno situacijo na nepremičninskem trgu je morda težko zadovoljiti tem priporočilom, zato v nadaljevanju predstavljamo raznolike načine ureditve doma v prid otroku.

Pri prenovi, nakupu ali gradnji doma vam seveda lahko pomaga, da preverite dobro akcijsko ponudbo stanovanjskega kredita.

2. Občutek gneče zmanjšajte z velikimi okni, visokimi stropi in uporabnim prostorom.

Če imate možnost, gnečo seveda v prvi vrsti poskusite ukrotiti z dodatno kvadraturo.

Psiholog še svetuje, da poskusite poskrbeti za naslednje:

  • visok strop, ki daje občutek odprtosti in zračnosti,
  • uporaben prostor, ki daje možnost za igro in aktivnost,
  • velika okna, saj naravna svetloba zmanjša občutek utesnjenosti,
  • dovolj svetil, da prostor ni temačen.
#2 - 7 načinov, kako ustvariti dom za optimalen razvoj otroka

Raziskave so namreč pokazale, da naravna svetloba pozitivno vpliva na otroška čutila, prostor zanje deluje bolj prijazen in vesel.

3. Če lahko, vsakemu otroku namenite svojo sobo.

Strokovnjaki s področja vzgoje otrok poudarjajo, da je za ugoden otrokov razvoj pomembno, da se naučijo biti tako družabni kot tudi sami s seboj. Zato je optimalno, da mu zagotovimo privaten prostor.

Lasten prostor otroku zagotavlja kvalitetnejši spanec, manj konfliktov, umik za samorefleksijo, občutek ekskluzivnosti in krepitev samostojnosti.

Seveda to ni vedno možno. V tem primeru je pomembno, da ima otrok v sobi kotiček, ki je samo njegov (npr. miza in predalnik), za katerega je sam odgovoren in nad katerim ima nadzor.

Če vendarle načrtujete povečanje ali prenovo doma, predlagamo, da preverite najugodnejši kredit Gorenjske banke.

#3 - 7 načinov, kako ustvariti dom za optimalen razvoj otroka

4. Spodbudite aktivnost in motivacijo za igranje z elementi narave.

Elementi narave v domu so povezani s povečano otrokovo aktivnostjo in motivacijo za igranje, s čimer povečamo otrokovo ustvarjanje.

Kaj lahko storite?

  • V dekoracijo vključite nebo, zvezde, luno, rastline.
  • Dodajte dovolj zelenja tako znotraj kot zunaj hiše.
  • Uporabite vodne površine znotraj ali zunaj hiše. Lahko je to fontana, bazenček, akvarij.

 

5. Prostor oblikujte tako, da otroka miselno izzove.

Spodbujanje ustvarjalnosti in domišljije v otroštvu vpliva na celotno življenje posameznika. Zato naj bo dom kompleksno in spremenljivo okolje.

Opremite dom s pohištvom in elementi, ki jih otrok lahko premika in/ali spreminja. Del stene v otroški sobi lahko uporabite za aktivnosti, kot so slikanje in oblikovanje kolažev. Otrok bo na tak način živel v res stimulativnem okolju in njegova kreativnost bo s tem dobro podprta.

6. V dom vključite domačo knjižnico oz. več knjižnih polic.

Otrokovo okolje ima pomembno vlogo pri razvoju pismenosti in kakovosti bralnega razumevanja. Velik vpliv imajo bralne navade staršev in spodbujanje k branju. A raziskave kažejo, da je pomembno tudi fizično okolje, torej, koliko knjig se nahaja doma.

#4 - 7 načinov, kako ustvariti dom za optimalen razvoj otroka

V domu ustvarite knjižne police, saj se to povezuje z boljšim bralni razumevanjem otrok, boljšim šolskim uspehom in celo večjo verjetnostjo za diplomiranje na univerzi.

7. Otroku omogočite udeležbo pri sprejemanju odločitev o njegovi sobi.

Nenazadnje, otroku dajte možnost, da sodeluje pri urejanju stanovanja oz. svoje sobe. Naj sodeluje pri izbiri dekoracije, materiala pohištva, preprog, posteljnin itd. S tem mu krepite občutek odločnosti, avtonomnosti in ustvarjalnosti.

Razumemo, da nadgradnja stanovanja ni vedno možna. Zato so naši nasveti le optimalne rešitve. A če imate možnost, da se posvetite urejanju doma v prid otroku, potem si oglejte ponudbo najugodnejšega stanovanjskega kredita Gorenjske banke , kjer do 30. junija ujamete akcijsko ponudbo.

Obiščite spletno stran www.veliko-veselje.si ali pokličite na 04 20 84 312.