facebook pixel

Moji kvadrati

Brezplačna mobilna aplikacija

Prenesi zdaj!

Podravska, Maribor

799.000 €
= 1.182 €/m2*

Izračunajte si obrok kredita

Koliko še potrebujete?

Splošno

 • reorderVelikost (bruto): 676 m2
 • photo_size_select_largeParcela: 1133 m2
 • date_rangeZgrajeno: 1910
 • reorderEner. izk. Ni podatka
 • codeŠifra: 101141-49

Značilnosti nepremičnine

 • Dodatno
  check Balkoncheck Kletcheck Parkirišče
 • Priključki
  check Telefon

Podroben opis nepremičnine

MARIBOR, Vila Transilvanija, samostojna vila 676 m2, zgrajena l. 1910, 1.133 m2 zemljišča.

Vila Transilvanija je edinstven objekt ki se nahaja na levem bregu  Maribora pod Kalvarijo. Notranjost je v fazi prenove,večji del ometov je odstranjenih, stropovi pohodni dobro ohranjeni, predvsem zelo impozantno leseno stopnišče.

Stopnišče daje svojo veličino prostoru. Hiša obsega klet, pritličje, nadstropje ter prostorno podstrešje. Vhod v osredju hiše je nekoliko pomaknjen v notranjost, bogato okrašen s kiparskim okrasjem, ki krasi zraven vbočnih delov strehe še druge dele vile. Fasado vile bogati relief vpet v kamnito ploščo, ki ga deli na dva dela ženska s sončno uro. Na zemljišču ob robu parcele se nahaja zidana vrtna uta v jugozahodnem kotu vrtne ograje neposredno ob stičišču dveh ulic, ne daleč od centra mesta.

Vilo je mogoče tudi najeti za dolgoročno obdobje, saj jo lastnik zaključi v skladu s pogoji kulturno varstvenih zahtev.Hiša ima aktivne priključke za vodo, elektriko ter plin.

Cena: 799.000,00 EUR

Dodaten opis:

Enonadstropno neobaročno-secesijsko vilo (sl. 1), je leta 1910 zasnoval in zgradil arhitekt Fritz Friedriger (1894-1920) zase in za svojo družino in jo po svoji domovini poimenoval »Transilvanija«. V vili so živeli do leta 1920, ko so se kot nezaželjeni državljani nemškega rodu preselili v Gradec (Graz) in si tam zgradili novo bivališče.

Arhitekt je na v osnovi pravokoten tloris postavil nekoliko čokato stavbo s tedaj modno zalomljeno mansardno streho . Opustil je običajno rustično členitev fasad in jih secesijsko svobodneje dekoriral.

Na glavni fasadi je levo od neobaročno okrašenega vhoda vzidan kamnit relief  z alegorijo Arhitekture (in z njo povezanih umetnosti in obrti); po prvotnih načrtih naj bi bilo na reliefu upodobljenih sedem značilno secesijsko oblikovanih ženskih figur - morda sedem svobodnih umetnosti, vendar se je Friedriger med gradnjo odločil za upodobitev, ki je lahko zaobjela portrete članov njegove družine.

Na prestolu sedi Arhitektura (Friedrigerjeva žena) s šestilom in modelom tempietta v rokah. Na njeni levici sta Kiparstvo (hčerka), ki modelira kip putta z opeko na plečih (sin), in Slikarstvo (druga hčerka) s slikarsko paleto. Desno od prestola stoji Zidarstvo (z napisom ob strani Fritz Friedriger) z opeko in zidarsko lopatico, ob njem prenaša opeko drugi putto (sin), za njim pa pred antičnim templjem stoji Tesarstvo (neidentificirana moška figura) s sekiro; oba sinova sta zaznamovana z atributom, ki nakazuje, da bosta nekoč nadaljevala očetovo gradbeniško pot.

Na drugi strani portalne osi je secesijsko oblikovano tridelno stopničasto okno, različni okni v pritličju kakor tudi druga odpirajoča se okna pritličja pa krasijo baročno oblikovane kovane mreže. Vzhodna fasada se na vogalu z zaprto zimsko verando v pritličju in odprto letno v nadstropju previje v južno fasado, ki jo v pritličju krasi izstopajoč pomol, nad njim pa je sončna ura z reliefom baročno oblikovanih igrivih puttov.

Na jugozahodni vogal je arhitekt naknadno v nadstropju dodal rahlo zaobljen vogalni balkon.

Levo od vhoda je bila kuhinja, ki je bila s predprostorom povezana z jedilnico, ta pa se je odpirala na zaprto zimsko verando. Jedilnica je na zahodni strani prešla v salon s »pomolnim oknom«, oba prostora pa sta bila dostopna iz prostorne reprezentančne veže s širokim stopniščem, ki vodi v nadstropje s spalnicami; dekliška spalnica z lastnim vhodom v kopalnico je bila nad kuhinjo, deška se je odpirala na vogalni balkon, starši pa so imeli dostop na odprto verando.

Arhitekt je sam načrtoval tudi stavbno pohištvo in notranjo opremo v secesijskem slogu.

Na načrtih je vidna tudi parkovna ureditev vrta s polkrožno kamnito klopjo okoli okrogle mize, kotičkom za igrišče in zidano vrtno uto v jugozahodnem kotu vrtne ograje.   

Vilo je po odhodu Friedrigerja v Gradec kupil mariborski trgovec Josip Škerlec, ki pa je ni bistveno spreminjal; po načrtih Friedrigerjevega sodelavca Maksa Czeikeja (1879-1945) je bila stavbi v letih 1927-1928 na zahodni strani prizidana garaža s teraso na vrhu, ki se je harmonično povezala z vogalnim balkonom.

Vir: http://www.mariborart.si/spomenik/-/article-display/vila-transilvanija  

Hiter kontakt

Sašo Tement

Century 21

Morda bi vas zanimalo tudi: