facebook pixel

Moji kvadrati

Brezplačna mobilna aplikacija

Prenesi zdaj!

Postopek nakupa nepremičnine

Ste našli pravo nepremičnino? Kaj pa zdaj? Kako poteka nakup oziroma prodaja nepremičnine in na kaj je potrebno biti pozoren?
Ne glede na to ali gre za stanovanje, hišo, parcelo ali poslovni prostor, je postopek zelo podoben.
#1 - Postopek nakupa nepremičnine

 

 

Hiter pregled postopka prodaje nepremičnine:

1.    Od prodajalca oziroma agencije najprej zahtevajte izpisek iz zemljiške knjige v katerem je vidno ali je prodajalec res lastnik nepremičnine, ki jo prodaja in ali so na to napremičnino vpisane kakšne plombe in omejitve. Preverite naš članek "Zemljiška knjiga" za več informacij. 


2.    Če je iz zemljiške knjige (ZK) razvidno, da je na nepremičnini npr. bančna hipoteka, naj prodajalec pridobi izjavo banke, da bo omogočila izbris hipoteke, ko bo kredit poplačan.


3.    Preverite ali ima nepremičnina vsa potrebna dovoljenja. Nepremičnina potrebuje gradbeno in uporabno dovoljenje (tudi nova stanovanja), kar je pomembno predvsem pri novogradnjah ali obnovljenih nepremičninah. Preverite članek v Priročniku na Mojikvadrati: "Gradbeno in uporabno dovoljenje".


4.    Zdaj potrebujete pogodbo. Če imate nepremičninskega agenta, je v navadi, da pogodbo priskrbi agencija, sicer pa lahko pogodbo pripravi tudi notar. V vsakem primeru pogodbo pozorno preberite. Če imate pri tem kakšna vprašanja, pomisleke ali se s prodajalcem glede česa ne strinjate, rajši poiščite dodatno pomoč. 


5.    Ko kupec in prodajalec podpišeta pogodbo, kupec prodajalcu plača aro, seveda, če je ara dogovorjena v pogodbi.


6.    Prodajalec mora plačati davek na promet z nepremičninami. Prodajalec mora v roku 15 dni vložiti pri finančni upravi prijavo za odmero 2 % davka na promet z nepremičninami in nato v 30 dneh davek tudi plačati. Če zavezanec davka ne plača, ne more overiti podpisov na pogodbi o prenosu lastninske pravice na nepremičnini. Če gre za novogradnjo, mora prodajalec plačati DDV v višini 9,5% oziroma 22% za stanovanja s površino nad 120m2 ali hiše nad 250m2. 


7.    Po plačilu davka Finančna uprava na pogodbi potrdi, da je davek plačan in prodajalec lahko izroči izvod te pogodbe notarju.


8.    Notar overi podpise in shrani pogodbo. Če nakup poteka preko nepremičninske agencije, lahko pogodbo shrani tudi nepremičninska agencija, kar je za razliko od shranjevanja pri notarju, ponavadi brezplačno.


9.    Kupec nakaže ali izroči prodajalcu kupnino. Če jo izroči, je priporočljivo to storiti v prisotnosti prič.


10.    Ko je kupnina nakazana, notar ali nepremičninska agencija izroči kupcu pogodbo ter zemljiškoknjižno dovolilo, če to ni sestavni del pogodbe.


11.    Zdaj lahko kupec vloži zahtevek za vpis svojega lastništva nepremičnine v zemljiško knjigo.


12.    Opravi se predaja nepremičnine, navadno v prisotnosti nepremičninskega agenta.


13.    Kupec s pomočjo prodajalca uredi prepise priključkov (telekomunikacije, elektrika, plin, voda,...).

 


Ker je prodaja oziroma nakup naporen proces za vse udeležene, Mojikvadrati.com za zaključek priporoča hladno pijačo za nazdraviti in pomiriti živce ;)