facebook pixel
mojikvadrati.com logo

Moji kvadrati

Brezplačna mobilna aplikacija

Prenesi zdaj!

Na kaj biti pozoren na ogledu nepremičnine?

Našli ste oglas in se dogovorili za ogled stanovanja ali hiše. Na kaj morate biti pozorni na ogledu, da ne boste kupili mačka v žaklju?
#1 - Na kaj biti pozoren na ogledu nepremičnine?

Prvi nasvet je, da ne bodite sramežljivi! Če imate nepremičninskega agenta, izkoristite njegovo storitev, njegova naloga je, da vas o potencialnih problemih glede dotične nepremičnine informira.

 

Stanje nepremičnine

Ne glede na to ali gre za novogradnjo ali za rabljeno nepremičnino, morate biti pozorni na stanje v katerem je. Na osnovi tega boste lahko ocenili ali nepremičnina potrebuje še dodatno investicijo v obnovo in kakšna bi ta investicija morala biti.

Stanje inštalacij 
Povprašajte kdaj so bile inštalacije nazadnje prenovljene in v kakšni meri. Odprite omarico z varovalkami in ocenite stanje. Če izgleda kot, da je omarica v stanovanju iz leta 1900, potem najbrž tudi je - in to ni dobro :) Če je stara omarica z varovalkami, potem tudi električne inštalacije skoraj zagotovo niso že nekaj časa prenovljene. 
Prav tako povprašajte o vodovodnih inštalacijah, kanalizaciji, inštalaciji za centralno kurjavo ipd. Ni nujno, da so vse inštalacije nove, pomembno je, da veste v kakšnem stanju so in kdaj vas bi v primeru nakupa stanovanje ali hiše čakala nujna obnova.

Okna
Vprašajte o starosti oken in pobliže poglejte njihovo stanje. Odprite jih in jih poglejte od zunaj. Preverite kako dobro tesnijo in ali so morda znaki vlage na notranji strani okenskih polic. Če je v bližini cesta, poslušajte ali okna dovolj dobro tesnijo zvok. 

Streha in fasada
Poglejte si stavbo iz zunanje strani in ocenite ali bo potrebna prenova fasade in strehe. Vprašajte kdaj je bila nazadnje izvedena prenova in v primeru da gre za stanovanje v večstanovanjski stavbi preverite ali je v rezervnem skladu že kaj sredstev za morebitno obnovo.

Klet
Pojdite v klet in preverite ali je vlažna. Razen če imate namen doma gojiti gobe, bo bolje, če je klet suha ;)

Izolacija
Pri prodaji nepremičnine bi vam sicer morala biti na voljo energetska izkaznica stavbe, vendar še ni nujno, da jo boste imeli na vpogled že na ogledu. Povprašajte kako je izolirana stavba, še posebej starejše hiše so lahko na tem področju v slabšem stanju.

 

Stroški

Vprašajte kako visoki so stroški po posameznih postavkah. Zaprosite, če lahko vidite položnico za ogrevanje in upravljanje stavbe. Preverite tudi kako visoko je vplačilo v rezervni sklad, da vas ne bo presenetil morebiten visok znesek. Tega morate v vsakem primeru vklalkulirati v svoj strošek lastništva nepremičnine. 

 

Vrsta ogrevanja

Preverite vrsto ogrevanja in starost morebitne peči. Če je npr. plinska peč stara 20 let, jo boste prav gotovo morali počasi zamenjati. 

Sodobne rešitve kot so toplotna črpalka in rekuperator vam bodo znatno zmanjšale vaše stroške ogrevanja. Pri ogrevanju s toplarno je razlika v ceni za nepremičnine v Ljubljani in npr. za nepremičnine v Mariboru tako, da se pozanimajte kako je s cenovno primerljivostjo posameznih energentov na posamezni lokaciji.

 

Parkiranje

Vprašajte kako je s parkiranjem. Ali je parkirno mesto lastniško in vpisano v Zemljiško knjigo? Je parkiranje rešeno kako drugače?

 

Skupni prostori

Vprašajte, če je v stavbi stanovanja kakšna kolesarnica ali drugi skupni prostori. Obstajajo glede skupnih prostorov kakšni spori z drugimi lastniki?

 

Lastništvo in bremena

Preverite kdo je lastnik nepremičnine in ali je nepremičnina obremenjena s hipoteko ali kakšnimi drugimi pravicami. Dobra nepremičninska agencija vas bo opozorila in vas zavarovala pred morebitnimi pastmi. Zaprosite agenta tudi za pojasnilo postopka nakupa v primeru, da je lastništvo obremenjeno s pravicami ali če je lastnikov več.

Če si ogledujete hiše, ne bo odveč preveriti tudi ali ima kdo na vaši parceli ali na dovozni poti služnost. To vas lahko omejuje pri vaši uporabi tistega dela parcele, npr.: na dovozu s služnostjo najbrž ne boste mogli postaviti dežele vrtnih palčkov. 

Kot smo že pisali preverite tudi ali ima hiša ali tudi stanovanje gradbeno in uporabno dovoljenje.

 

Vpliv na ceno

Morda je odveč omeniti, pa vendarle, nepremičnina, s katero je vse v redu, si zasluži nekoliko višjo ceno v primerjavi z nepremičnino, ki ima pomanjkljivosti. Razmislite koliko vam je vredno, da je vse urejeno, prenovljeno in da lahko transakcijo nakupa opravite brez komplikacij. Če boste morali npr. v stanovanje vložiti še dodatnih 20.000€, morate to upoštevati pri svoji finančni konstrukciji. Prenova stanovanja ali hiše, urejanje morebitnih pravnih izzivov, vsakodnevne težave s parkiranjem, ipd., vam bodo vzeli čas, denar in živce. To vkalkulirajte v ceno nepremičnine, morebitne pomanjkljivosti pa uporabite kot argumente pri pogajanju za končno ceno.