facebook pixel
mojikvadrati.com logo

Moji kvadrati

Brezplačna mobilna aplikacija

Prenesi zdaj!

Nakup nepremičnine in kompromisi

Najpomembnejša stvar, ki se je potencialen kupec nepremičnine mora zavedati je, da je pri nakupu nepremičnine potrebno sprejeti veliko kompromisov.

Sploh pri današnjih cenah stanovanj, hiš in parcel, še posebej pa v Ljubljani, so kompromisi obvezni. Prav cena in lokacija sta 2 glavna in na žalost obratno sorazmerna faktorja, ki ju je treba pri odločitvi o nakupu upoštevati. Znana nepremičninska modrost pravi, da so pri nakupu nepremičnine najpomembnejši trije faktorji: 1. lokacija, 2. lokacija in 3. lokacija. Pa vendar, stvar vseeno ni tako enostavna.

#1 - Nakup nepremičnine in kompromisi

Pri nakupu ali najemu nepremičnine je potrebno razmisliti o svojih potrebah in željah ob tem pa razmišljati kratkoročno in dolgoročno hkrati. Potrebe človeka so različne v različnih življenjskih obdobjih. Na primer: samski človek očitno potrebuje manjšo bivalno površino, kot družina, mlajši so ponavadi rajši v mestu, blizu družabnega dogajanja, mladim družinam je pomembna bližina šole, starejšim je pomembnejša bližina bolnišnice,...

 

Najboljši pristop k tej problematiki je sistematičen pristop. Prej kot si kot kupec nepremičnine razjasnite kaj ob enem hočete in zmorete kupiti, manj časa boste porabili in manj stresen bo proces nakupa nepremičnine.

#2 - Nakup nepremičnine in kompromisi

Predlagamo, da si že na začetku iskanja nepremičnine napišete seznam svojih nujnih potreb brez katerih ne morete in seznam svojih želja, ki niso povsem nujne, pa vendar bi bilo lepo, če bi se uresničile. Prav tako si določite ceno nepremičnine, ki si jo lahko privoščite.

 

Primer kako se lotiti:

 

NUJNO

 1. maksimalno 20 min do službe
 2. maksimalno 500 m do avtobusne postaje, ki pelje do šole ali bližina šole
 3. parkirišče
 4. vsaj ena zunanja površina, balkon/terasa/atrij/vrt
 5. dvigalo ali max 2. nadstropje
 

Namig: na Mojikvadrati.com si ustvarite profil, kjer si določite obvezne kriterije iskanja. Po mailu vas bomo obvestili takoj, ko bo na trg prišla nepremičnina po vaših kriterijih.

 

ŽELJE

 1. bližina narave
 2. lep razgled
 3. dobra arhitektura
 4. klet/shramba za kolesa ipd.
 

Namig: v profilu na Mojikvadrati.com si lahko shranite več sklopov kriterijev, npr. enega z nujnimi kriteriji in enega s kriteriji iz seznama nenujnih želja. V profilu vam bomo prikazali tudi stopnjo ujemanja oglasa z vašimi kriteriji.

Med “Oglasi zame” lahko preklapljate med sklopi kriterijev in tako vodite hkrati 2 iskanja, enega kjer so upoštevani nujni in drugega, kjer so tudi manj nujni kriteriji.

 

CENA

 1. 20.000€ prihrankov za polog +
 2. vsak od partnerjev max 300€ kredita na mesec.
 

Namig: na portalu Izračun-kredita.si lahko oddate povpraševanje za kredit več bankam naenkrat in dobili boste njihove ponudbe. Preko izračuna lahko tudi ugotovite koliko kredita vam lahko banke dejansko odobrijo glede na vašo finančno situacijo. To je pomembna informacija, saj lahko z njo točno določite svojo omejitev cene in ne izgubljate časa in energije z ogledovanjem hiše ali stanovanja, ki je predrago. Obiščite www.izracun-kredita.si za izračun kredita

#3 - Nakup nepremičnine in kompromisi

 

ZAKLJUČEK

Iskanje nepremičnine je stresen proces in sistematičen pristop vam bo ga prav gotovo pomagal olajšati. Ob tem dodamo še to, da se je glede potreb in želja potrebno prilagajati tudi partnerju oziroma drugim družinskim članom, predvsem pa je potrebno sprejemati kompromise in to velja ne glede na budžet, ki si ga lahko privoščite. Kompromisov pa nikakor ne sprejmite pri varnosti vaše investicije v nepremičnino, torej pri vpisu v zemljiško knjigo in pri dovoljenjih, ki jih vaša bodoča nepremičnina nujno potrebuje.